Vladimír Řehák

Nie je to dôvod, prečo odísť?

21. 03. 2016 21:17:00
Jak to tak vypadá, tak kauza ,,Čapí hnízdo" graduje. Šéfka kontrolního výboru Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová vydala prohlášení.

Prohlášení Ingeborg Grässleové ke kauze Čapí hnízdo

Už několik let se výbor Evropského parlamentu pro kontrolu rozpočtu zabývá problémy správy a kontrolních orgánů v České republice, včetně případu Čapího hnízda a obvinění z možného zneužití evropských dotací. Vítám, že se případem zabývá OLAF a Policie České republiky. Lituji, že se dříve v tomto případě neřešil střet zájmů. Během naší návštěvy České republiky na jaře 2014 jsme se snažili upozornit na tento problém, stejně tak jako na ostatní případy podvodů a zneužití fondů. Je důležité vzít v potaz, že to budou čeští daňoví poplatníci, kdo zaplatí za to, když nebudou dodržována pravidla o zadávání veřejných zakázek i další předpisy. Z mého pohledu je nepřípustné, aby členové vlády, kteří jsou z hlediska své oficiální funkce garantem řádného užívání fondů, zároveň z těchto fondů měli prospěch a mohli ovlivnit způsoby, jakými jsou tyto fondy přidělovány a jejich použití kontrolováno.

​Zdroj: http://svobodneforum.cz

Příjemcem i kontrolorem v jedné osobě.

Je velmi zvláštní jak může Andrej Babiš být příjemcem 2,6 mil.€ z evropských fondů, a ještě být jako ministr financí zároveň garantem vůči EU. Je fakt, že jsem zpočátku netušil jak dalece by mohla dojít funkce ministra financí v Babišově režii, ale již záhy po jeho usednutí do ministerského křesla jsem věděl, že lze očekávat střet zájmů. A ouha! Podle šéfky kontrolního výboru evropského parlamentu cit. ,,je naprosto nepřijatelné, aby se na kontrolní cestě mohli vyskytovat politici, kteří sami mají firmy inkasující unijní peníze.",,Třeba v Německu platí ministerský zákon, který takovou konstrukci zakazuje."

Nuže, co na to říct? Snad jen, pán Babiš, nie je to dôvod, prečo odísť?

Autor: Vladimír Řehák | karma: 21.36 | přečteno: 872 ×
Poslední články autora