Vladimír Řehák

Terorismus nemá náboženství!

14. 11. 2015 21:39:43
Terorismus nelze akceptovat, ale je třeba znát pravé důvody, která vedou lidi k násilí a vraždění zvláště nevinných obětí pro dovršení svého cíle.

Pociťuji nebetyčný vztek, bezradnost, ale zároveň i soucit. Vztek vůči všem těm co způsobují neštěstí, spolu s těmi kteří tomu navíc, byť nevědomky či v ,,dobrém úmyslu" napomáhají. Bezradnost co se bude dít dál, kdy vás napadá spousta otázek a vy neumíte na ně odpovědět. A soucit s těmi, jenž ztratili své blízké právě pro zvůli vrahů a pseudonáboženských fundamentalistů jakými islám disponuje a svým radikálním rádobyučením vychovává.

Obávám se, že to nebude dlouho trvat a v Evropě vzplane genocida jakou svět již dlouho nezažil. Genocida, která vyústí ve válku nikoliv s terorismem, ale s islámem. A lidé jako T. Okamura, M. Konvička i prezident Zeman toto možná nevědomky podporují. Ano jsem zřejmě pacifista, ale je třeba si uvědomit, že každá akce je odrazem reakce, a zlo které je zakořeněno v každém člověku nevymýtíme, ale lze jej včasným způsobem potlačit, což je závislé na okolnostech.

A co na to evropský Islám? Jak se zdá, jen tiše mlčí. Proto vyzývám všechny evropské muslimy, nechť se připojí k ostatním náboženským společenstvím, jež se modlí za oběti islámského terorismu, a odsoudí ty, kteří ohrožují tak vratkou a velmi napjatou náboženskou toleranci v Evropě. Modlí se například i slavná hollywoodská hvězda, herečka Angelina Jolie, podle níž ,,terorismus nemá náboženství", s čímž se já naprosto ztotožňuji.

Symbolické hrdinství

Muslimové se snažili dokázat, že s atentátníky neměli názorově nic společného. Odvolávali se například na příběh muslimského mladíka Lassana Bathily, imigranta z Mali, který ukryl skupinku nakupujících při útocích na košer obchod, který následoval krátce po masakru v Charlie Hebdo (více o Bathilym zde).

Příběh Safera je ve své podstatě totožný. Safer je také muslim, původem z Alžírska. Také tváří v tvář islamistickým radikálům zachránil život druhým. „Tohle nemá nic společného s náboženstvím. Opravdoví muslimové nejsou vedeni k zabíjení. To dělají jen zločinci,“ myslí si.

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/muslim-z-alzirska-zachranil-pred-besnicimi-islamisty-v-parizi-dve-zeny-13v-/zahranicni.aspx?c=A151115_104350_zahranicni_ert

Papež František: Používat Boží jméno k ospravedlňování násilí je rouhání

"Drazí bratři a sestry,

chci vyjádřit svou bolest způsobenou teroristickými útoky, které v pátek pozdě večer zkrvavily Francii a zanechaly mnohé oběti. Prezidentovi Francouzské republiky a všem občanům vyjadřuji svou bratrskou upřímnou soustrast. Jsem nablízku především rodinám těch, kdo ztratili život nebo byli zraněni.

Tolik barbarství v nás vyvolává zděšení a ptáme se, jak může srdce člověka vymyslet a uskutečnit tak strašlivé události, které otřásly nejen Francií, ale celým světem. Tváří v tvář těmto skutkům není možné neodsoudit neslýchanou potupu důstojnosti člověka. Chci znovu jasně zdůraznit, že cesta násilí a nenávisti neřeší problémy lidstva, a že používat Boží jméno k ospravedlnění této cesty je rouhání.

Vyzývám vás, abyste se připojili k mé modlitbě: svěřme Božímu milosrdenství bezbranné oběti této tragédie. Nechť Panna Maria, matka milosrdenství, vzbudí v srdcích všech lidí myšlenky moudrosti a předsevzetí míru. Prosme ji, aby ochraňovala a bděla nad drahým francouzským národem, první dcerou církve, nad Evropou a celým světem. Všichni společně se chvíli modleme v tichu a pak se pomodleme Zdrávas, Maria."

(přeložil: Ondřej Mléčka; ilustrační foto: Alan Holdren/ CNA)

Autor: Zuzana Lášková

Autor: Vladimír Řehák | karma: 9.82 | přečteno: 622 ×
Poslední články autora