Vladimír Řehák

Paradox dneška. Nová trilogie o Janu Husovi natočená komunistickým funkcionářem.

18. 05. 2015 23:33:10
Projekt, který připomíná 600. výročí Husovy smrti, natočil režisér Jiří Svoboda. „Ten film je mimo jiné výzvou pro církev, která se za upálení Husa nikdy neomluvila,“ říká o projektu J. Svoboda v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Film ,,Jan Hus" natočený bývalým předsedou KSČM v koprodukci belgicko- francouzského německého kanálu ARTE, jehož první část ze tří budeme moci shlédnout již 29. května na České televizi v hlavním vysílacím čase, pokládá českému divákovi otázku: bude snímek toliko přesvědčivý, tak jako proslulý první díl z husitské trilogie ,,Jan Hus" dalšími jsou ,,Jan Žižka" a ,,Proti všem" režiséra Otakara Vávry? To je otázka, která jistě usadí mnohé zvědavce a obdivovatele dějin, zvláště těch českých k televizním obrazovkám.

Co mě však upoutalo již nyní je interview pana Jiřího Svobody pro Parlamentní listy o jeho nově natočeném filmu. Už sám název článku vyzývá k četbě: ,,Upálit a zakopat u cesty, to slyšíme i dneska. Režisér obřího filmu o Janu Husovi, který natočil pro ČT, hovoří o církvi, restitucích a chamtivosti." Zaujala mě hlavně pasáž, ve které pan režisér tvrdí, že se církev nikdy neomluvila za to, co Janu Husovi udělala. Pravda, zmiňuje se o mezinárodním sympoziu o mistru Janu Husovi, ale jeho výklad je velmi nejasný, ba řekl bych zavádějící, neřku-li nepravdivý. Lépe však bude, když si projev ,,Omluvy papeže a církve za smrt Jana Husa, nové pohledy" z onoho sympozia přečte každý sám. Samozřejmě v některých bodech se s panem režisérem Svobodou v článku ztotožňuji, ovšem je třeba dodat, že to jak popisuje tehdejší církev očima mistra Jana Husa je dáno v kontextu té doby. Věřím, že Jan Hus by v dnešní době své kritiky poupravil ve prospěch církve samotné. Vždyť je třeba si uvědomit, že například majetek církve již neslouží jen církvi, ale lidem všeobecně. Příklady snad není třeba uvádět. Nakonec jak by mohla taková církev pomáhat, když by neměla z čeho? Já sám jsem na trilogii Jiřího Svobody ,,Jan Hus" nesmírně zvědavý, a doufám že budu novým zpracováním o katolickém kazateli a reformátorovi církve tak nějak překvapen. O tom jak, je prozatím ve hvězdách?

Přeji všem hluboký umělecký zážitek.

Autor: Vladimír Řehák | karma: 13.94 | přečteno: 1376 ×
Poslední články autora