Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

Pokud by film měl zdokumentovat realitu, musel by Husa hrát typ herce Labudy, jen tak pro pořádek. Idealizová představa Jiráska, přes Husa od herce Štěpánka je historická lež.

0 0
možnosti
VH

Uveďte, prosím příklady, jak majetek církve slouží těm ostatním. Děkuji

PS: Mám na mysli majetek, odpovídající výši finančního a obdobného majetku církve. Nikoliv setinu promile - tak přispíváme skoro všichni.

0 0
možnosti
Foto

To je stejně irelevantní otázka, jako kdyby se Vás někdo zeptal, proč lidé v Česku musí sbírat víčka od pet lahví,  místo toho aby jim pomoc garantoval stát, který raději dělá velká gesta tzv. ,,humanitárního" typu vojenských misí vysílaných do zahraničí. O příjímání zahraničních uprchlíků se raději vyjadřovat nehodlám.

0 0
možnosti
Foto

Pro koncil byl Hus okrajovou záležitostí. Byl svolán, aby řešil krizi v církvi na které měla podíl i světská moc. V 90 letech se sešli historici z řad  laiků a církve a zkoumala z té doby protokoly o Husovy. Došla k závěru, že podle té doby byl kacíř. Celý film  budí podezření už jenom proto, že to psala Kantůrková a točí Svoboda.

2 1
možnosti
BK

Svoboda - nesvoboda, už jen z toho, jakým způsobem to svoje dílo uvádí, je zřejmé, že se dál pojede v pojetí národně - romantickém, v horším případě bolševickém. Už jen detail z ukázek - Hus nebyl žádný rachetik, ale měl postavu pěkně kulaťoučkou... jenže to by asi kazilo vyznění, kdyby vypadal jak z vtipů o "vyžratych farářích". ;-D

2 0
možnosti

kádrování jde autorovi textu, panu Řehákovi, stejně dobře, jako bolševikům a nacistům. Kvalita díla je vedlejší, důležitější je kádrová čistota autora díla, že pane Řeháku?

Ještě jste zapomněl prokádrovat jiné autory: režisér Troška je homosexuál, Henry Ford nenáviděl židy a obdivoval Hitlera, Ferdinad Porsche byl členem NSDAP, atd....

4 1
možnosti
Foto

Pana režiséra Svobodu jsem nijak nekádroval. Ale to, že lže o církvi, která se podle něj za upálení Jana Husa neomluvila je třeba zdůraznit. Tím jej nechci nijak dehonestovat. Jako režisér například velmi dobře ztvárnil drama ,,Skalpel prosím", jenž lze i dnes považovat za velmi kvalitní ne-li pozoruhodný snímek ze světa neurochirurgie.

0 0
možnosti
Foto

Já jsem rád, že po 60 letech má konečně někdo odvahu natočit film o postavě českých dějin, my totiž nedokážeme mít nadhled ani o událostech 600 let starých, to ostatně ukáže i diskuze po uvedení filmu. Že ho natočil Svoboda, mě tak nesžírá, počkám si na film- je lepší hodnotit výsledek, než zhotovitele:-). A je to asi konečně lepší, než kdyby ho natočil Strach, tam jsem měl nepříjemný pocit, že k Husovi přistupuje zaujatě, ze striktně ultrakatolických pozic.

6 1
možnosti
AB

Zajímavý přístup k "bývalým komunistům". Chcete snad říct, že "bývalý vrah" časem vrahem být přestává?

2 1
možnosti
Foto

Po výmazu z trestního rejstříku určitě.

A mimochodem není vhodné a zdvořilé mu to při každém osobním setkání připomínat.

1 0
možnosti
DP

D27a36d31a89k 55P71e75t84r

19. 5. 2015 4:16

Ne paradox dneška, ten si třeba najděte u Nečese s manželkou. Rejža, komunistický funkcionář, to je ta nejlepší kvalifikace pro film o Husovi.:-)

0 0
možnosti
Foto

Film jsem neviděl, nebudu jej tedy hodnotit a ani spekulovat, bude li takový či makový. Rád bych ale napsal pár slov o panu režisérovi Svobodovi. Předně, nadpis vašeho článku je nepravdivý. Jiří Svoboda není komunistickým funkcionářem. Dokonce není ani členem KSČM. Z této strany vystoupil v roce 1993 a pokud se nepletu, od té doby se v politice neangažuje, kromě krátké spolupráce s SDL. V minulosti byl předsedou komunistické partaje, nicméně na jeho tvorbě to nenechalo žádnou stopu. Jeho filmografie obsahuje množství opravdových filmových skvostů a naposledy vysílaný film kráska a netvor 1950, byl opravdu zajímavým pohledem na dobu teroru v 50. letech. Jeho tvorba nikdy neobsahovala prvky podlézavosti režimu a proto si troufám věřit, že i příběh o Janu Husovi, bude natočen zručně a zajímavě.

12 0
možnosti
JN

Jednou komunista - vždycky komunista. Bývalý komunista je totéž, jako bývalý černoch.

7 8
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS